Dans la collection de DogMengo 
Bob De Moor, Oncle Zigomar, Snoe en Snolleke - Planche originale
1386 

Oncle Zigomar, Snoe en Snolleke

Planche originale
1953
Encre de Chine
Partager
Oncle zigomar
Oncle zigomar
Bob de Moor
De klare lijn en de golven

Description

Le Maw-Maw blanc (1953) - planche 1

Commentaire

L'année 1953: Parmi les albums auxquels Bob de Moor a largement collaboré, figure « On a marché sur la lune » de Tintin en 1953. Le dessinateur prend en charge la création d’une grosse partie des décors. C’est à lui que l’on doit les paysages lunaires fantastiques qui servent de toile de fond à l’histoire.

Des années 50 à 70, Bob de Moor s’investit pleinement dans sa collaboration avec Hergé. Il participe à l’élaboration de plusieurs albums des aventures du reporter. Son rôle ? Il est chargé des repérages, des croquis préparatoires mais surtout des décors. Il sera également l’auteur des dessins destinés aux produits dérivés de Tintin et ses amis.

Quant aux quinze aventures fantaisistes d’Oncle Zigomar et de ses neveux ("Nonkel Zigomar, Snoe et Snolleke"), publiées entre 1951 et 1956, elles représentent parfaitement l’esprit et l’humour souvent absurde des Flamands ! La série sera relancée, en avril 1989, dans la Gazet van Antwerpen, Bob De Moor rebaptisera les protagonistes des prénoms de deux de ses fils (Johan et Stephan).

http://bdzoom.com/33686/patrimoine/le-coin-du-patrimoine-bob-de-moor-1ere-partie/


INTERVIEW en français avec bob de moor: http://www.bobdemoor.info/2015/01/06/bob-de-moor-goes-edgar-p-jacobs-in-1984-rare-radio-interview/


In verband met die stijl hebt u die zelf ontwikkeld of hebt u hier en daar invloed ondergaan?


Natuurlijk ben ik beinvloed, vooral door Amerikaanse tekenaars en dan misschien Herge en Vandersteen. Er wordt mij wel eens verweten dat ik in de stijl van Herge teken, toen ik mijn eerste verhalen tekende kende ik Herge niet eens en toch leken onze stijlen op elkaar. Toen ik pas voor Kuifje werkte wwerd mij gezegd dat de koppen van mijn personages wat vulgair waren, daar heb ik dan rekening mee gehouden en getracht dit te verbeteren. Want kijk nu wat er gebeurd is met ‘Het hol van de wolf’, ik las hierover in een kritiek: ’De Moor is als een kameleon, hij weet zich aan te passen aan de stijl van een andere tekenaar’. Dat is helemaal mis! Het omgekeerde is juist gebeurd, in het begin leerde ik Martin rotsen en bomen tekenen, ik heb vroeger ook al aan de Lefranc albums gewerkt. Ik tekende de decors, niet volgens de stijl van Martin maar mijn eigen stijl die hij later heeft aangenomen. Hetzelfde met Herge, ik gebruik mijn stijl, ik denk nog niet aan de stijl van Herge.


In 1950 bent u dan bij Herge gaan werken. Was dat op vraag van Herge zelf?

Ja, inderdaad. Herge was toen ziek en zijn verhaal ‘Raket naar de Maan’ dat in Kuifje liep, was een paar weken onderbroken. Langs Leblanc om heeft hij mij gevraagd of ik niet kon komen helpen, een paar dagen in de week. Je zou kunnen denken dat ik zomaar ineens bij Herge begonnen ben maar dat ging heel geleidelijk. Drie dagen helpen werden er vier dan vijf maar eer het zover was, was er toch een jaar voorbijgegaan. Herge die toen zijn studio aan uitbouwen was vroeg mij te blijven als studio-chef.


Hoe was de aanpassing bij Herge?

Bah… aanpassen, ik tekende al in die stijl, zelfs vlugger dan Herge. Hij kreeg er kippevelvan, zo vlug tekenen en dan nog goed! Maar we hebben ons alle twee aangepast en ik moet zeggen dat ik veel geleerd heb.


Werkten toen Martin en Leloup ook al op de studio?

Nee, dat was later. Leloup was de helper van Martin, en toen Herge aan Martin vroeg om ook op de studio te komen werken, kwam Leloup automatisch mee. Het oorspronkelijke idee van Herge was eigenlijk een studio uit te bouwen met alle tekenaars die voor Kuifje werkten. Dat bleek in de praktijk onmogelijk. Voor sommige tekenaars was de verplaatsing te moeilijk en het is ook zo dat vele tekenaars liever op zichzelf werken.


Wat hebt u allemaal gedaan bij Herge?

Van alles, ik zei dus al dat ik aan de albums van kuifje Kuifje meewerkte. Ook de albums van Jo en Jetje, het eerste waaraan ik meewerkte was de Najavallei. Daarnaast natuurlijk veel publiciteit voor firma’s die Kuifje op hun producten wilden afgebeeld zien.


Dit interview met Bob de Moor vond plaats met Karel Driesen, en is gepubliceerd in het tijdschrift voor stripliefhebbers GASTON nummer 4 (1976)

Thématiques


1 commentaire
Pour laisser un commentaire sur cette œuvre, veuillez vous connecter

A propos de Bob De Moor

Robert Frans Marie De Moor, dit Bob de Moor, est un dessinateur belge né à Anvers. Il a dessiné de nombreuses séries de BD et a été le bras droit d'Hergé notamment pour plusieurs albums de Tintin.